kulturtur

kulturtur

Seværdige steder i Mellemeuropa

Limpertsberg

LuxembourgOprettet af Lasse Kristensen man, juni 16, 2008 22:06:50

I disse dage dufter det sødt og forførende i Luxembourg. Roserne blomstrer.

Blog Image

For omkring hundrede år siden var Luxembourg by - eller rettere bydelen Limpertsberg - kendt verden over for sine fine rosensorter. Da voldene faldt efter Luxembourgkrisen i 1867, og det som en del af Londontraktaten blev besluttet, at den preussiske hær skulle nedlægge og forlade de stærke fortifikationer byen bestod af, blev jorderne på Limpertsberg vest for bastionerne frigivet til opdyrkning. Her slog rosendyrkerne sig ned. Soupert & Notting, Ketten-brødrene, Gemen & Bourg var de mest kendte.

Blog Image

Roserne, der blev forædlet på Limpertsberg, fandt vej til kongers og kejseres haver over hele verden fra Rio de Janeiro til Skt. Petersborg og var fast element på de populære verdens-, industri- og landbrugsudstillinger. Den russiske zar sendte sågar en prins til Luxembourg for at studere rosedyrkningens ædle kunst. Og i 1925 var den luxembourgske rosenhave en af de store attraktioner på Art Deco-udstillingen i Paris.

I 1942 døde Jean-Constant Soupert, og det virker som om det luxembourgske roseneventyr sluttede med Verdenskrigen. I nyeste tid er der selvfølgelig flere entusiaster, der forsøger at genopvække traditionerne. Byens turistkontor har i samarbejde med nogen af dem udviklet en byvandring på Limpertsberg med roser som tema.

  • Kommentarer(0)

Fill in only if you are not real

Følgende XHTML-tags er tilladt: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS og Javascript er ikke tilladt.