kulturtur

kulturtur

Seværdige steder i Mellemeuropa

Holland

NederlandeneOprettet af Lasse Kristensen søn, maj 18, 2008 22:09:39

Den første forårstur på cykel gik til Holland, selvfølgelig for at se, dufte og fotografere tulipanmarkerne. Desværre glemte jeg kameraet i toget på hjemvejen, så billederne nedenfor er lånt andetsteds fra.

Første råd: Køb et topografisch fietskaart fra ANWB. Det er de bedste cykelkort i verden! Og ja, Holland er det bedste cykelland i verden. Vi var kun i Holland, den tættest befolkede del af Nederlandene og her er helt fladt, masser af cyklister og gode togforbindelser. ANWB-butikkerne findes i de fleste byer i Nederlandene. Kortenes topografiske oplysninger har mest historisk relevans, som f.eks. når man kan se, at man kører på gammel havbund en 4-5 meter under havoverfladen, for selve cykelfarten triller næsten af sig selv, og alle de ruter, vi fulgte, var fint afmærket i landskabet på brede ofte dobbeltrettede cykelstier.

Tulipanmani

Haarlem er byen, hvor tulipanmanien begyndte i 1600-årene. Importeret sandsynligvis fra det osmanniske rige tog blomsten datidens kapitalister og liebhavere med storm. Dengang var det de såkaldt brækkede tulipaner, som for første gang fik den kapitalistiske prismekanisme til at løbe løbsk. Et enkelt tulipanløg kunne koste mere end en håndværkers årsløn.

Blog Image

De flerfarvede tulipaner, som i virkeligheden var inficeret med en virus og kun ville have en ganske kort levetid, var de dyreste. Tulipanløgene blev dengang plantet enkeltvis, så blomsten kunne nydes i al sin skønhed. Læs mere om tulipanernes kulturhistorie her.

I dag er fremstillingen og forædlingen en industri, der ikke alene yder et ikke undseligt bidrag til Nederlandenes økonomi, men i høj grad også brander landet. Der er globalt set trods alt mere salg i tulipaner end i træsko og Goudaost. Mellem Haarlem og Leiden er hver kvadratmeter udnyttet til intensivt brug visse steder i væksthuse, men oftest på åbne marker. De flerfarvede og flerformede tulipanarter er i dag resultat af en mangeårig forædling, som præsenteres som ethvert andet salgsprodukt på et messeområde i Keukenhof, der i blomstringssæsonen fra midten af april til midten af maj, tiltrækker tusindvis af turister, som lader sig fotografere midt i det blomstrende farveorgie.

De Oase

Vi cyklede videre mod havet og klitterne. Større, stejlere og mere dramatiske end de jyske er de hollandske klitter et helt ørkenlandskab i sig selv, som er strengt fredet, fordi klitterne beskytter det lave inddæmmede indland og alle tulipanmarkerne bagved mod vestenvind og vejr. For enden af vejen Langeveiderslag findes en herlig oase fra 1970-erne.

Blog Image

Her fik vi en velfortjent stegt torksefilet med frites. Torsk hedder på nederlandsk kabeljauw, som straks fik os til at tænke på den portugisisk/galicisk/baskiske ret bacalhau, der laves af tørret og saltet torsk, oftest fra Nordnorge og sælges vidt og bredt blandt hjemlængtende portugisere i Luxembourg. Efter en kort søgning om ordets oprindelse, synes der at være enighed om en etymologisk forbindelse mellem Sydeuropa og Mellemeuropa for betegnelsen på denne for den katolske faste så vigtige spise. Gad vide hvorfor fisken hedder noget helt andet på de nordiske sprog? Det var trods alt nordmændene, der levede af eksporten engang. Jeg må se at få læst op på torskens kulturhistorie (Mark Kurlansky: Cod. A Biography of the Fish that Changed the World).

Leiden til 's-Gravenhage

Leiden er den ældste universitetsby i Nederlandene. Som Haarlem er det en handelsby fra kapitalismens barndom med handelshuse langs grachtene, samt vindmøller og pittoreske broer i hjertet af det gamle forsvarsanlæg. Umærkeligt fortsætter den tætte bebyggelse i uendelige forstæder af tæt og lavt byggeri. Kun få steder synes byplanlægningen at være løbet hollænderne af hænde. Det er udpræget harmonisk, grønt og altid med vand i nærheden. Vi overnattede hos en venlig hollænder i en indvandrerdomineret forstad, den grimmeste vi kunne finde, og snakkede om integration over en flaske rødvin. Retorisk kan problemer jo altid løses.

I 's-Gravenhage, der betyder grevens jagtmarkers by, mødte vi vores gode ven, en geograf, som viste os sin favoritby. I hollandsk sammenhæng er det en tilsnigelse at kalde den en by, for der faktisk tale om kongens og senere folkestyrets repræsentative forsøg i dag spædet op med de internationale organisationer og domstole. Jeg syntes hverken om den postmoderne skyline af ministerier og kontorlokaler eller om de endeløse middelklasseboliger fra alle de 20. århundredes årtier, ej heller synes de multikulturelle og halvsmarte cafébefængte nedslidte arbejderkvarterer at fungere optimalt, men byens store attraktion er dens beliggenhed ved den brede, hvide sandstrand. Om natten kan man kravle op på de høje klitter og kigge på stjernehimlen og køen af skibe, som venter på at sejle ind til containerhavnen i Rotterdam, midt i et af Europas tættest befolkede områder, det er god planlægning. Dvs. ikke alene planlægning, idet det også skyldes det tilfælde, at en af de vigtigste sektioner af Hitlers Atlantikwall skar midt igennem byen for ikke så forfærdelig længe siden.

Den Haag er en fredelig by, lidt doven på en varm forårsdag og måske også lidt kedelig af en hovedstad at være. Men sundt for livskvaliteten, hvilket åbenbart de fleste indbyggere i Benelux også mener, da det er den mest populære badeby på disse kanter. Og sild er som bekendt også sund, selvom de prøver at være rå som hotdogs. Velbekomme!

Blog Image

  • Kommentarer(0)

Fill in only if you are not real

Følgende XHTML-tags er tilladt: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS og Javascript er ikke tilladt.