kulturtur

kulturtur

Seværdige steder i Mellemeuropa

Kanzem på Saar

TysklandOprettet af Lasse Kristensen lør, august 02, 2008 10:20:17

Vinøen Kanzem på Saarfloden er en del af naturparken Saar-Hunsrück. Øen opstod mellem flodens ældre løb og den i 1987 anlagte kanal mellem Saarburg og Konz, hvor Saar løber sammen med Mosel. Landskabet er præget af et af de smukkeste vindyrkningsområder i Tyskland. Og langs denne fine cykelrute eller ad fredsommelige vandvej kan man få en fornemmelse af det gamle flodløb, før Saar blev reguleret til ukendelighed.

Det kan undre, at den direkte, naturlige vandvej fra stålværket i Völklingen ved Saarbrücken på Saars øvre del først blev forbundet med Mosel ad denne kanal i slutningen af 1980'erne. Allerede i 1853 havde franskmændene reguleret deres længste flodkanal mellem Marne og Rhinen. Og da Alsace-Lothringen blev tysk anlagdes kulkanalen fra Saar til den franske kanal. Dvs. at kullet, jernet og det færdige stålprodukt kunne sejles ad kanaler til Mosel, videre til Rhinen og endelig til partnervirksomhederne i Ruhrdistriktet eller udskibningshavnen i Rotterdam. Det satte for alvor gang i industriudviklingen i Lothringen og især i Saarland.

Saarland var som bekendt omstridt territorium helt indtil efter Anden Verdenskrig. Det her var den franske interessezone. Selv den pittoreske turistby, Saarburg, der var målet for vores udflugt, var med sædvanlig historisk ironi besat af af de tysktalende luxembourgske men pludselig med de franske allierede tropper, idet grev Siegfried af Luxembourg ifølge legenden havde ladet byens borg opføre i 900-tallet. Saarland blev først anerkendt som det 11. (vest)tyske Bundesland efter en folkeafstemning i 1957. Kulminerne var dog stadig under fransk forvaltning indtil slutningen af 1950'erne. I betragtning heraf er det måske ikke så sært, at en rent tysk vandvej på Saars nedre løb blev planeret i 1960'erne. På det tidspunkt foregik anlæget dog i nært samarbejde med de franske myndigheder gennem støtten fra Kul- og Stålunionen.

Opførslen af den to kilometer lange kanal omkring Kanzem var et af de største anlægsprojekter på Saars nedre løb. Med to store slusestationer stod det først færdigt i 1987, mens strækningen længere mod syd mellem Dillingen og Saarbrücken først var gennemført i 1999. Da var stålværket i Völklingen for længst lukket ned og allerede i 1995 erklæret kulturminde på UNESCO's liste over verdens kulturarv.

I dag besejles Saars nedre løb derfor kun af nogle få transportskibe, og det meste andet er turistfart. Hvis man er til turistfart i endnu mindre skala, er det muligt at leje kanoer og besejle den nedlagte flodarm omkring Kanzem. Vi valgte at tage turen på cykel:

Blog Image

  • Kommentarer(0)//blog.kulturtur.eu/#post17

Trier

TysklandOprettet af Lasse Kristensen man, april 14, 2008 20:02:57
Blog ImageI weekenden cyklede vi langs Moselfloden fra den luxembourgske grænse i Wasserbillig ad radweg til Trier: Vi skulle gøre diverse indkøb i Marx' fødeby, som endnu i dag er en borgerlig-katolsk handelsby for hele oplandet (inkl. det dyrere naboland Luxembourg).

  • Kommentarer(0)//blog.kulturtur.eu/#post12

Deutsch

TysklandOprettet af Lasse Kristensen man, februar 11, 2008 20:03:36

Jeg er begyndt på tyskkursus i dag. Nu skal det største mellemeuropæiske sprog læres ordentligt og grundigt. Ordnung muß sein!

  • Kommentarer(0)//blog.kulturtur.eu/#post5